E

lena Neagu – artizan, gospodină, mamă și membru implicat în viața comunității

Să tot fie vreo 5 ani de când am cunoscut-o pe Elena la o întâlnire. Auzisem de talentul ei, dar nu avusesem ocazia să o întâlnesc. Mi-a rămas imprimat în minte optimismul ei, voioșia și efervescență ei, cea a unui om care vrea să facă multe și care te cuprinde, fără să îți dai seama.
În iulie anul acesta am întâlnit-o din nou. Și ca și când ne cunoșteam de-o viață, am început să povestim despre ce mai face ea, despre țesut, brodat, târguri și despre inițiativele femeilor din Mălâncrav.
Din anul 2002 ea lucrează neîntrerupt în spatele războiului de țesut, vechi de peste 200 ani, moștenit de la bunica ei. Folosește fibre naturale: fire de bumbac și lucrează după tehnici ’’furate’’ din strămoși pentru a crea perdele, draperii, fețe de masă, prosoape, ștergare, cuverturi de pat, fețe de pernă și altele. Țesătura ei adună la un loc amănunte personale, motive ornamentale și culori care sunt reprezentative pentru stilul de viață al satului în care trăiește, la confluența dintre dealurile Târnavelor și Valea Hârtibaciului.
Când nu este la război sau când nu deretică prin casă, o poți întâlni la masa de lucru, în curte, unde în fiecare după-amiază se întâlnește cu alte doamne din sat care apreciază meșteșugul brodatului, al țesutului sau al croșetatului și care doresc să ducă mai departe acest meșteșug. Lucrează, povestesc și le ademenesc la masa lor cu plăcinte, gogoși sau siropuri pe celelalte fete și femei din sat care doresc să se inițieze în această artă.
Țesutul, brodatul, croșetatul nu sunt lucru ușor și nici la îndemâna oricui, dar parcă în mâinile ei totul capătă altă dimensiune. Eram în toiul unei povești despre cum timp de 3 ani a ținut cursuri de inițiere în meserie și măiestrie unui grup de 15 fete de la Școala Populară de Artă din Sibiu și mă uitam uimită cu câtă ușurință face broderie cu iglița, fără măcar să se uite la model. Îmi spune râzând că asta este de obicei o activitate „de seară”, în timp de urmărește știrile.
Elena Neagu te inspiră, îți dă încredere, te uimește și te înveselește. Și pot spune asta doar după două întâlniri cu ea. Îți dai seama câte aș putea descoperi într-un timp mai îndelungat?
Dacă ești curios poți să treci prin Mălâncrav și să întrebi de ea. Ai toate șansele să o găsești după-amiaza însoțită de colegele și prietenele din sat brodând țesături și croșetând planuri de viitor pentru dezvoltarea comunității.

Credit foto Vlad Dumitrescu