Imi place să muncesc și din fericire lucrez ce îmi place!„ Simona Ciuban, Meșter popular din Cincșor

– Cum ați devenit meșter popular ?
– Prima piesă din costumul popular lucrată a fost pentru fiul meu și mi-a plăcut atât de mult încât am renunțat la croitoria pe care am practicat-o peste 20 de ani. Neavând până atunci contact cu costumul popular a fost nevoie de documentare și cu cât aflam mai mult, eram mai încântată de eleganța și de diversitatea modelelor.

– De ce să purtăm costume populare?
– Este vorba de respect față de tradiții, dar și de aprecierea unui lucru de calitate. Prin metodele de lucru eu respect și promovez costumul popular, fie el românesc sau săsesc. De aceea, folosesc mult broderia manuală sau aplicațiile croșetate.

– Ce sprijin, sau dimpotrivă, ce piedici ai avut la început de drum?
– A fost greu să găsesc producători de materiale de calitate. Din păcate, materiile prime nu le mai pot achiziționa din comunitate, dar toate materialele sunt din județul Mureș. Am o regulă: dacă nu e posibil local, obligatoriu românesc. A fost mai greu până am reușit să fiu cunoscută în domeniu, dar prin prezența pe Facebook (Atelierul Simonei) și prin recomandarea clienților, reușesc să vând tot ceea ce lucrez.

– Care este cea mai mare satisfacție de până acum?
– Am un atelier și un portofoliu de produse, dar bineînțeles că doresc să dezvolt ceea ce am început, pentru că există cerere tot mai mare, produsele lucrate manual sunt tot mai apreciate. Îmi place să muncesc și din fericire lucrez ce îmi place.

– Care sunt cuvintele care definesc un “meșter de costume populare”?
– Simplitate, frumusețe și muncă multă.

Credit Foto – Carmen Padurean