Project Description

Glimee și movile

Intrigante şi tăcute, îţi atrag atenţia cu aspectul de movile sau ridicături de pământ, dispuse în grupuri. Le găsești în toată destinaţia, dar cele mai frumoase le poţi observa la Apold, Saschiz (în apropiere de Sighişoara), Movile (peste 40, la 20 de km de Agnita) sau la Rucăr (la 20 de km de Făgăraş). Se disting prin biodiversitatea floristică, fiind o atracţie pentru geomorfologi şi subiect de legende și povești locale.

Un grup de glimee interesante se găsesc și în sudul Colinelor Transilvaniei, la Șona. Acestea se mai numesc și guruieți și sunt absolut spectaculoase. Interesantele formaţiuni de la Şona, considerate de unii piramide, vestigii dacice, ori tumuli ridicaţi de celţi, sunt doar forme de relief naturale.

Geneza lor este pusă pe seama unor alunecări masive de versant (glimee) produse aproximativ la limita Pleistocen – Holocen (12 000 de ani în urmă). Desprinderea mai multor trepte alungite (copârşee) a fost urmată de stabilizarea lor, apoi de modelarea (prin eroziune de suprafață, şiroiri, torenţialitate, alunecări superficiale) şi de individualizarea guruieţelor.

Chiar dacă sunt naturale, movilele de la Şona nu îşi pierd deloc farmecul și îşi merită cu prisosință vizitatorii.

Credit foto: Claudiu Popescu, Cristina Iliescu