Project Description

Colinele Transilvaniei sunt casă pentru felurite specii de fluturi și ce e cel mai important, aici se găsesc toate cele 5 specii de interes comunitar.

Fluturele de foc al măcrişului (c)Fundaţia ADEPT Transilvania

Fluturele auriu (Euphydryas aurinia)
Trăiește pe pajiştile umede, bogate în floarea-văduvelor. Pentru nectar, fluturii vizitează mai ales florile galbene. Ouăle sunt depuse tot pe floarea-văduvelor, în grămezi cu straturi suprapuse, pe faţa inferioară a frunzei. Larvele trăiesc în cuiburi formate pe plantă, unde şi iernează.
Zonele cu densitate mare: în împrejurimile localităţilor Viscri, Roadeş, Daia, Buneşti și Meșendorf.

Fluturele de muștar (Leptidea morsei major)
Trăiește în luminişuri şi rarişti de păduri de foioase, de preferinţă din zona colinar-submontană. Luminişurile bogate în specii de plante din genul Lathyrus constituie habitatul principal. Florile de Lathyrus constituie principală sursă de nectar. Ouăle sunt depuse izolat pe frunzele sau tulpinile acestor plante, pe care se dezvoltă apoi şi larvele.
Zonele cu densitate mare: în imprejurimile localităţilor Viscri, Roadeş, Daia, Buneşti si Meșendorf

Albăstrelul argintiu al furnicilor (Maculinea teleius)
Habitatele tipice din Transilvania sunt pajiştile și fâneţele umede, cosite manual, cu iarbă-albastră şi jaleș. Ouăle sunt depuse pe florile încă nedeschise ale acestor plante. Larvele coboară la sol unde atrag furnicile din genul Myrmica. După ritualul de adopţie, larva este transportată în furnicar, unde se hrăneşte cu ouă sau larve de furnici. Populaţiile de albăstrel argintiu sunt extrem de fidele locului, distanţa maximă de zbor fiind de numai 300m.
Zonele cu densitate mare: o populație extrem de puternică a fost identificată în apropierea localității Jibert; de asemenea, specia a mai fost identificată în jurul localităților Cloașterf, Criș, Roadeș și Angofa.

Fluturele de foc al măcrişului (Lycaena dispar rutila)
Specie caracteristică malurilor de ape curgătoare sau stătătoare, zonelor înmlăştinite dar prezentă şi în alte zone umede în care vegetează specii de plante din genul Rumex (măcriș). Zboară din mai până în septembrie. Ouăle sunt depuse în grămăjoare pe diverse specii de măcriş. O femelă poate depune până la 500 de ouă.
Zonele cu densitate mare: în lungul pâraielor și in majoritatea pajiștilor umede în apropierea localităților Viscri, Roadeș, Meșendorf, Saschiz, Valea Dăii, Valea Șapartocului, Angofa, Aurel Vlaicu, Cloașterf, Criț, Brădeni.

Fluturele Roş-galben de mur (Callimorpha quadripunctaria)
Trăiește în lungul apelor curgătoare, păduri de luncă, zăvoaie, margini de pădure sau luminişuri, stâncării şi canioane, în lungul drumurilor forestiere, a şoselelor nemodernizate, în locuri calde, însorite, uşor umede, cu plante înflorite toată vara, la altitudini de la 700 până la 1000m. Preferă vegetaţia înaltă bogată în cânepa-codrului, busuioc-de-pădure, boz, jaleș, pălămidă, cu nectarul cărora se hrăneşte. Zboară din iulie până în august.
Zonele cu densitate mare: în majoritatea localităților din interiorul sitului, în lungul pâraielor și la margini de pădure semiumbrite. Valea Sapartocului: Angofa, Stejăreni, Mihai Viteazu, Roadeş, Criș, Apold, Bunești, Viscri.

Mai jucăuşi sau mai timizi, mii de fluturi de vor însoţi în plimbările tale prin Colinele Transilvaniei. Oferă-le puţin din atenţia ta şi o să îţi umple sufletul de bucurie.

De aici puteți descărca o broșură cu mai multe informații despre fluturii din zonă.

Privelişte dintr-o pajişte cu flori şi fluturi mii deasupra satului Şoarş, la 15 km de Făgăraş (c) Florentina Florescu

Modalitate de vizitare: În căutarea de fluturi e cel mai bine să mergi la pas sau cu bicicleta, pe traseele marcate ce pleacă din fiecare sat. Nu se percepe taxă de vizitare – pentru vizite ghidate, apelează la Ghizi sau agenţii locale.