Vara a trecut iar toamna s-a așternut cu pași grăbiți. Natura se pregătește pentru sosirea iernii. Pretutindeni agitația intensă a naturii începe să scadă treptat.
Încă de la sfârșitul verii, mii de păsări traversează cerul spre calde meleaguri îndepărtate, mai la sud. Uneori zboară așa de sus încât abia le observi, alteori, noaptea se aud țipete și zgomote ce vin din aer sau parcă dintr-o altă lume. Au de străbătut drumuri lungi, călătoria ascunde mari primejdii, dar ele nu se pierd cu firea, își pun toată nădejdea în aripile lor ușoare și sigure și în simțul lor unic, care le dezvăluie același drum an de an, fără busolă sau hartă.
Toamna e blândă, zilele încă sunt călduroase dar totuși unele păsări ne-au părăsit de mult,, iar altele se pregătesc de drum. De ce aceste plecări grăbite? Din cauza că, fiecare specie se îngrijește ca pe parcursul drumului să găsească suficientă hrană până la destinația finală.
Încă din iulie, după ce a depus ultimul ou într-un cuib străin, femela de cuc (Cuculus canorus) își începe migrația spre miazăzi. O lună după aceast moment, lăstunii de mal (Riparia riparia) își părăsesc cuiburile săpate în maluri și pornesc spre și ei la drum, tot spre sud. Una dintre cele mai îndrăgite specii de la noi, prigoria (Merops apiaster) pornește să migreze în Africa, până dincolo de deșertul Sahara.
Adunate în stoluri mari, încă de la începutul lunii septembrie rândunelele fac exerciții de zbor cu viraje îndrăznețe. Până într-o zi, când:
Graurii (Sturnus vulgaris) și-au trimis
deja puii spre locurile de iernat, este o minune
că cei mici, care nu au văzut încă locurile unde vor
ierna, desfășoară cu succes această călătorie.

Frumoase sunt zilele de toamnă! Frunzișurile capătă nuanțe ruginii. Suntem înconjurați de-o explozie de culoare și totuși, odată cu plecarea păsărilor, un sentiment de ușoară tristețe pune stăpânire pe sufletul omului:

În destinația de ecoturism Colinele Transilvaniei, Lunca Oltului reprezintă principala rută de desfășurare a migrației. Aici, din fericire, pe întreagă perioadă a toamnei, este mare agitație, iar venirea iernii așează un calm incredibil peste toate luciile de apă.

În țările calde păsările sunt doar oaspeți trecători, căci o dată cu venirea primăverii, nu este putere care să le oprească din calea revenirii pe meleagurile noastre.
Credit foto: Cătălin Fuciu