Îţi aduci aminte de copilarie când îţi ungeai o felie mare de pâine cu multă miere, iar apoi o mâncai cu multă poftă lingându-te pe degete, faţă sau haine?
Vorbeam zilele acestea cu niște prieteni despre ce anume ne pasionează și cum anume o pasiune patrunde în sufletul nostru şi rămâne acolo mult timp, poate pentru totdeauna.
Așa s-a întâmplat și la Iulia Trif, apicultor din Marpod, sat care aparține de județul Sibiu, situat în partea sud-vestică a Colinelor Transilvaniei. Ea vede prin apicultură o modalitate potrivită de a trăi în armonie cu natura. Rolul polenizator al albinelor este un element important în viziunea ei și crede că acest proces nu trebuie alterat cu niciun fel de mecanisme sau intervenții care să contravină lucrurilor firești din natură.
Vă prezentăm mai jos povestea de succes a Iuliei care ne destăinuie în câteva cuvinte relația ei cu acestă îndeletnicire.
Cum a apărut dragostea pentru albine si pentru apicultură?
Dragostea pentru albine a apărut încă din copilărie dar totul a început în anul 2010 când am primit cadou de la socri 2 stupi. De atunci îmi desfășor activitatea gestionând acum o stupină de 100 de familii. Activitatea de apicultură pe care o desfășurăm împreună eu și soțul meu este gestionată ca o afacere de familie începând de la pregătirea familiilor de albine iarna și până la comercializarea mierii.


Se poate trăi din apicultură? în cazul de față din pasiuni?
Se poate trăi decent cu 150 familii de albine sau cazul nostru cu 100 familii compensat cu o varietate cât mai mare de produse. O familie de albine poate produce o cantitate de 20-25 kg de miere. Dacă la început am plecat la drum doar cu miere și polen poliflore, acum am ajuns la 11-12 produse, din care amintesc: miere cu tinctura de propolis, complex apicol imuno regenerativ care contine miere polen si propolis, avem fagure cu miere, mix de miere cu semințe de dovleac sau cu miez de nucă, apoi avem tinctură de propolis de concentrație 30%, căpăceală cu miere în sezon de extracție.
Unde vindeți produsele?
Produsele se vând sâmbata la piața Huet din Sibiu, duminica la Piața Obor Sibiu, la festivaluri Rășinari și Albac pe timpul verii și brunch-urile de pe valea Hârtibaciului și din acestă vară și la magazinul pentru producători locali din Biserica Fortificată din Cincșor.


Cum decurge o zi obișnuită din viața unui apicultor?
Ziua începe cu verificarea familiilor și a reginei dacă are ouă proaspete și dacă necesită intervenție la modul că trebuie „spart cuibul” fie cu ramă foiță fie cu ramă veche la ouat. Ce însemană acest lucru? Înseamnă să parcurgi fiecare ramă din stupi și că ai material pregătit în prealabil, însa asta este o intervenție minoră, poti găsi situații neplăcute și să trebuiască să rupi familia și s-o desparți, să rupi botci de roire sau să faci stoloni ( familii formate din altele prin procedeul stolonare) sau alte lucrări de hranire, tratare și restrângerea cuibului.
Care sunt problemele cu care se confrunta un apicultor?
Problemele sunt de ordin financiar respectiv, resursele financiare alocate sectorului prin Programul Național Apicol au scăzut cu circa 60%. O altă problemă ar fi bolile, fenomenul “furtișag” și vremea nefavorabilă. Furtişagul se manifestă atunci când culegătoarele unei comunităţi mai puternice fură mierea şi polenul altei familii mai slabe. Din cauza instinctului puternic pentru cules, albina culegătoare, în lipsa culesului din natură, atrasă de mirosul mierii din familiile mai slabe, întreprinde această formă de „cules”. Albina „hoaţă” are un comportament caracteristic: zboară cu picioarele întinse, cu abdomenul ridicat şi cu părul de pe corp zbârlit.
Îndeplinirea unui vis sau unei pasiuni de multe ori este o întreagă aventură.Trebuie mereu să treci prin propriile temeri și chiar să le depășești. Cu toții suntem de acord că atunci când facem ceea ne pasionează, simțim că suntem fericiți, simțim că facem parte din ceva extraordinar.
Oare tu ce pasiune ascunsă porţi în suflet? Ţi-ar plăcea să lucrezi ca şi mine cu albinele, să ai lângă casa ta propria afacere? Daca răspunsul este da atunci nu mai este timp de pierdut începe să-ți trăiești povestea..și nu oriunde, în Colinele Transilvaniei.
+ poze apicultori
Credit foto WWF România, Florentina Florescu